ניהול עובדים

ניהול עובדים - איך לגייס עובד חדש

ניהול עובדים איכותי הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר לבעלי עסקים, זאת אחת הנקודות תורפה הכואבות ביותר, כאשר אנו מתבוננים בזה ועוזבים לרגע את הקיטורים והבטן המלאה שיש לנו כלפי עובדים ומדיניות הממשלה עם כל החוקים המפלים על עסקים במדינה, אנחנו יכולים להגיד את המשפט הבא "אי אפשר איתם ואי-אפשר בלעדיהם", למה בעצם? כי ככה היקום בנוי הוא מחולק לעצמאים ושכירים, זאת מערכת יחסים בהרמוניה, הם צריכים אותנו ואנחנו צריכים אותם, בעלי עסקים רבים טוענים "אנשים לא רציניים ולא רוצים לעבוד" או "קשה למצוא עובדים בתחום שלהם", ניתן לבטל סברות אלו ע"י שאלה אחת פשוטה, האם אצל המתחרים שלי יש עובדים איכותיים ? רובם יענו בחיוב וזה מבטל את כל אותן קלישאות וסברות בנושא זה.
לפני ניהול עובדים – צריך לגייסם. ישנם דרכים ושיטות רבות לגיוס עובדים כמו : שימוש בפרסום במדיות החברתיות, הפצה במייל, סמס, ווצאפ לרשימת הלקוחות והספקים, מפה לאוזן דרך חברים, עובדים ומשפחה, אתרי דרושים וחברות כח אדם ועוד.
ניהול עובדים ראשיתו במציאת עובדים איכותיים. יש שפע של עובדים שזקוקים ורוצים להחליף מקום עבודה, עובדים לא חסר זאת עובדה, אורי זוהר בסרט מציצים אמר "בשביל למצוא צריך לחפש", אך בגיוס כוח אדם איכותי הסוד טמון לא בחיפוש אלא באיתור והגילוי, הידע-איך לראיין, לזהות ולקלוט אדם איכותי זה הסוד להצלחה.

תהליך חשוב כאשר מדובר על ניהול עובדים - כיצד מגלים שהעובד מתאים?

שיטות ניהול עובדים יש לרוב, אך חייבים לזקק זאת לפרטו של השיטות כאשר מדובר על ניהול עובדים. עובד חדש או קיים אצלך בעסק נמדד על בסיס התוצאות שלו, אך ישנו כלי שכל מנהל חייב להכיר ולהשתמש בו כחלק מארגז הכלים של כל מנהל, הכלי הזה נקרא "סולם המוטיבציה", ניתן לכנותו גם "סולם הדחפים", סולם זה יכול לתת התבוננות עמוקה ורחבה על כלל העובדים, באמצעות שימוש נכון בכלי תוכל לדעת מה מניע את העובדים שלך ובהתאם לכך לקבל החלטות ולפעול בהתאם. 

אחת מכמה שיטות ניהול עובדים "סולם דחפים", הוא כלי חזק מאד ומאפשר ניהול עובדים בצורה איכותית ובריאה:


דחף של שליחות – העובד פועל ממקום של שליחות, איכפת לו מאוד מהעסק, מהתפקיד, מהמוצר והעזרה ללקוחות, בעל עסק מחפש אנשים נדירים כאלו, הם מקודמים ומתקדמים מהר מאוד.
דחף של אמונה – העובד מאמין ביכולות המקצועיות שלו, רוצה להפגין את כשרונותיו, ולממש את הפוטנציאל. בעל עסק רוצה אנשים פרודוקטיביים ויעילים לעסק.
דחף של נוחות – לעובד מתאים השכר, נוח לו, קרוב לבית, השעות ממש גמישות, עובד זה מכונס בתוך עצמו וחושב בעיקר על התנאים שלו, משבר הקורונה הביא עולם חדש לעסקים, עצמאים ובעלי עסק לא יסבלו עוד מצב זה, עסקים יהיו חייבים לפעול אחרת, להיות רזים יעילים וצנועים יותר, בעל עסק שידע לזהות עובדים אלו ע"י כלי זה יוכל לנפות עובדים שנמצאים בנקודה זה מהעסק שלו, בעל עסק לא מעוניין לבנות עליהם לאורך זמן והוא גם לא ישקיע בהם מעבר.
דחף של חומריות – לעובד אכפת בעיקר מהכסף והתנאים שהוא מקבל וזה מה שמניע אותו, הוא יחליף מקום עבודה ברגע שיציעו לו שכר ותנאים טובים יותר, העובד שם כי יש לו רכב חברה ודלק על חשבון העבודה, בעל עסק ממש לא מעוניין בהם, משבר הקורנה בעסקים יביא מהפכה בתחום הזה, לעובדים אלו לא תהיה פרנסה ומקום עבודה בטוח, בטח לא מקום עבודה שישקיע בעובד מעבר, עובדים אלו יצטרכו לעשות שינוי תפיסתי עמוק ולהבין שזה כבר לא אותו מצב אחרי שיחטפו סטירה מיד בתום משבר הקורונה.

מדברים על ניהול עובדים - תוך כמה זמן אמורים לקבל תפוקה מעובד חדש?

ניהול עובדים הוא דבר חשוב. האם נוכל ממש לכמת ולמדוד עובדים יעילים או לא? עובד חדש ניתן למדוד בתוך 3 ימים ולדעת האם זה העובד המתאים או לא, גם העובד החדש חייב לייצר תפוקה, גם אם היא לא כל כך קשורה לתפקיד שלו, למשל גיוס תפקי חדש כמפעיל CNC למפעל וישנו חשש שהוא יתפעל את המכונה ללא הכשרה התחלתית, הדרך לגלות את התפוקה שלו היא ע"י ביצוע עבודה פשוטה שלא בהכרח קשורה לתפקיד שלו, למשל הרכבת מוצר כלשהו במחלקה אחרת, במטרה לגלות את התפוקות היומיות שלו, להבין האם יש פה אדם פרודוקטיבי או לא, ב-3 ימים ללא בזבוז כסף ואנרגיה תוכל לדעת האם כדאי להתחיל להכשיר אותו או לא.
לרוב עסקים פועלים בדיוק ההפך, מגייסים, מכשירים וזה יכול לקחת תקופה לא מבוטלת בהתאם לתחום, אשר עולה לעסק המון כסף ומשאבים יקרים, לאחר מכן בהדרגה נותנים לחוש את השטח ולתת תפוקה והנה לכם מתכון לכישלון, שחיקת הרווחיות, בזבוז זמן, כסף ומשאבים, עברו 3 חודשים והעובד לא מתאים או לא מייצר מספיק תפוקה, הרגשת אכזבה וכישלון יחד גורמים לבעל העסק לקבל החלטה שגויה, להפסיק לגייס! הרי אף אחד לא אוהב להיכשל ולהתאכזב

ניהול עובדים בצורה נכונה - איך פותרים את הבעיות של העובד?

לפעמים שיטות ניהול עובדים העובדות במיטבם הן שיטות ניהול עובדים פשוטות. אז כיצד נפתור את בעיותיו של העובד? לא פותרים אותם! פשוט לא פותרים – זה הכל, אך ישנה כאן תופעה מיוחדת שכן צריך להתייחס אליה ברצינות, בעל עסק מוצא עצמו מדי יום, פותר בעיות של עובדים, שאלות וסוגיות שחוזרות על עצמן ע"י אותם עובדים, הפתרון המהיר היא לענות, לפתור ולשחרר, מה קורה כאשר הנהר עולה על גדותיו ? בעל העסק מתחרפן, יותר נכון מתפוצץ, הוא עובד 14 שעות ביום, טרוד ועסוק במגוון פעילויות אחרות, בשיא הלחץ נכנסת העובדת הנחמדה ובקול חינני שואלת אותו, המזגן לא עובד וכולם מתלוננים שחם להם, מה לעשות?
זה יכול להטריף כל אדם ובמיוחד בעל עסק עמוס, הפתרון הוא בבניית מדיניות, העברתו לצוות בהכשרה מהירה ויעילה ולדאוג לאכיפתה כראוי, כמובן שזוהי תורה שלמה אך כאשר זה מתקיים באופן שיטתי ובהתמדה בעל העסק מתחיל להתפנות יותר ויותר והעסק מתחיל לנגן בצורה די עצמאית – זה ניהול עובדים בצורה בריאה!

ניהול עובדים עולה רמה - איך משפרים את יכולות הביצוע של העובד?

ניהול עובדים בצורה תקינה דורשת לבדוק את נתוני העובד ולשפר ביצועיו באופן סיסטמטי. הכשרה, הכשרה ועוד הכשרה, כמה להכשיר ועד מתי ? כמה שיותר, אם בעל עסק רוצה להפסיק לעבוד בעסק שלו הוא חייב להקדיש הרבה יותר זמן, כסף ומשאבים בנושאים אילו, ההכשרה היא תמידית, זאת פעולה אשר חייבת להיות קבועה בארגון, אולי זה לא יפתיע אותכם, אבל נדירים העסקים שיש בהם מחלקת הכשרה פנים ארגונית, כאשר כל תפקידה הוא להכשיר, למקצע ולהסמיך את הצוות על בסיס קבוע, עסקים שהחליטו להקים מחלקת הכשרה פנים ארגונית כחלק מתרבות ארגונית או חלק ממדיניות החברה, נסקו לשמים, הם יתרחבו ושגשגו ללא גבולות. ניהול עובדים נוגע ממש בנקודה הזו של שינוי ארגוני – כיצד אני מקים מחלקת הכשרה, זה יכול להיות גם אדם אחד בעסק קטן או להתחלה של תהליך, את האמת זה יכול להיות גם התפקיד של בעל העסק, אבל חייבים שזה יהיה מוטמע בעסק על בסיס קבוע לפחות 40% מהזמן, אגב לעסק קטן בתור התחלה עם מספר עובדים מצומצם, הדרך הנכונה ביותר עד שהעסק יתרחב ויוכל לגייס מישהו רק לתפקיד הזה, בעל העסק הוא זה שצריך לקחת אחריות בנושא ניהול עובדים.

כיצד מודדים ומתגמלים את העובד - שיטות ניהול עובדים שעובדות!

ניהול עובדים נדבר על כך שהרעיון של העסקת עובדים ללא מדידה היא מוטעת בעיקרה והתוצאות שלה יכולות להיות הרסניות כלפי העסק, מה שלא נמדד לא נחשב, המדידה חייבת להיות ממש בהתחלה, מדידה ותגמול הוא תהליך מחשבתי ואסטרטגי עמוק, מהסיבה שהוא אינדיבידואלי לכל תפקיד ואדם בהתאם לוותק, לתחום והרווחיות של העסק ולכן יש להתייחס אליו כפרוייקט בפני עצמו, זה דורש חשיבה אסטרטגית נבונה שצריכה להיבחן בכל הפרמטרים, אך כאשר זה מנגן בצורה אוטומטית העסק מרוויח מכל הבחינות, הן כלפי תפוקת העובד, הן כלפי תחושת האהדה והנאמנות של העובד כלפי הארגון והן ברמת הרווחיות לעסק.
ישנן שיטות תגמול רבות ומגוונות, לא כל שיטה מתאימה לכל עסק, תחום או תפקיד, לכן נדרשת חשיבה אסטרטגית לבניית התגמול הנכון לעובד או לתפקיד.
סבא שלי נהג לצאת לעבוד ב-5 לפנות בוקר בכדי להביא אוכל הביתה, המשפט שחזר על עצמו באותה תקופה "אני הולך לעבוד להביא אוכל הביתה", באותה תקופה היה ברור שאתה הולך לעבוד ולתת תפוקה כדי שיהיה לך אוכל על השולחן באותו היום, לא נתת תפוקה לא יהיה לך מה לאכול בערב.
הלוואי וזה היה כך גם היום, היחס בין השכר לתפוקה חייב להיות ישיר, כיום במדינת רווחה וחברה מנוונת אין יחס ישיר בין התפוקה לשכר, יש את שכר המינימום שמגן על העובד באופן מופלה, אגב נחשו מי המציא את רעיון שכר המינימום ? פקידי הממשל כמובן, למה הם עשו את זה? כדי להגן על עצמם, אך כדי שלא תהיה התקוממות מהעם, הם הכניסו את חוקי השכר גם לעם, לעצמם הם הוסיפי את התנאים, זה נקרא תנאים של עובדי מדינה, אנחנו כמובן לא רוצים לעבור על החוק ואין לנו ברירה אלא לשלם שכר מינימום כמקובל בחוק, אך אין זה אומר שאנו לא יכולים להוסיף תנאי תגמול משלנו לעובד כדי לקבל תפוקה וזה ניהול עובדים בצורה טובה.

ניהול עובדים וכיצד בונים ארגון עם משמעת עצמית ואתיקה גבוהה בארגון?

ניהול עובדים תמיד מתחיל ונגמר בקודקוד. בעל עסק צריך לשמור על ניצול יעיל של כוח אדם, כאשר בעל עסק לא מכניס את הצוות לעניינים באופן נמרץ, לא יוצר עבורם מטרות משותפות, לא הופך אותם לבעלי ידע רב ע"י הכשרה וקווי מדיניות ברורים, לא דואג לאכיפתם בצורה קפדנית, הוא גורם לצרות צרורות של כוח אדם.
הצורך בהכשרת כוח אדם כאשר מדובר על ניהול עובדים הוא חיוני לעסק, עצלנות או חוסר זמן בהכשרת כוח אדם על בסיס קבוע הוא פשע ניהולי אשר פוגע ישירות בשורת הרווח בעסק, איך שלא נסתכל על זה, אין עבודה אין תפוקה, אין מטרה משותפת ואין הכשרה גורמת להתקוממות.
דבר נוסף שחשוב להכיר כשאר מדברים על ניהול עובדים הוא שבעל העסק חייב לשדר מנהיגות אישית ומודל לחיקוי כדי ליצור משמעת ואתיקה ארגונית גבוהה, כאשר בעל עסק לא מיישם את 5 המאפיינים של אתיקה ניהולית אצלו בעסק המאמץ בדרישה למשמעת הוא עצום, ישנם כלים ניהוליים ליישום משמעת ואתיקה ארגונית גבוהה ע"י שיטה מדוייקת.

לסיכום – ניהול עובדים וחשיבותו.
אם אתה לא יכול לנהל את עצמך עם משמעת עצמית גבוהה, אל תפתח תקוות שווא שהעובדים שלך יהיו כאלה, אם אין לך את הרצון ללמוד ולהשתפר כל הזמן אל תצפה מהעובד ללמוד ולהשתפר. למד שיטות ניהול עובדים מהבסיס צור מערך ניהול עובדים חזק ויציב אשר אתה מניע אותו.

קבל איפיון עסקי היום:

ניצול הפוטנציאל בעסק שלך להגדלת הרווחיות וביטחון כלכלי

כיצד נוכל לעזור לך?

רוצה ללמוד כיצד להפוך לבעל עסק עם יכולת מדהימה?

בדוק עכשיו את העסק שלך

משהו קטן לפני שמתחילים...​
נשמח לקבל את דעתך המקצועית

אני מאשר קבלת ידע וכלים מקצועיים במייל מים גרופ.

🔒 המידע שלך מאובטח לחלוטין

דילוג לתוכן